Новосадски основци посетили Ранилуг на Косову и Метохији

Удружење грађана „Нови Сад“ осми пут је успешно реализовало пројекат „Свим срцем за осмех детета“. Шеснаест ђака новосадских основних школа "Душан Радовић", "Жарко Зрењанин" и "Светозар Марковић Тоза" боравило је  четири дана у Ранилугу на Косову и Метохији, код вршњака из ОШ "Вељко Дугошевић".

Ученици су у пратњи наставника, родитеља и волонтера удружења од 28. априла до 01. маја били смештени у селу у Косовском поморављу, где су се упознали са условима живота нашег народа у том делу Србије. Такође, посетили су и најзначајније светиње и историјске споменике на КиМ.

Првог и трећег дана одржане су спортске игре, па су се деца такмичила у одбојци, баскету, фудбалу, стоном тенису и развлачењу конопца.

Гостима је у четвртак приређен и пригодан културно уметнички програм у дому културе, где су такође информисани о историјату поморавља. Поздравила их је и председница Привременог органа Општине Косовска Каменица, Тања Аксић. Вече је завршено концертом Културно уметничког друштва “Радомир Поповић” под називом “Кад се душа радује”.

Петак су обележиле посете манастирима Грачаница и Бањска, као и историјском споменику на Газиместану. Новосађани су дан касније уживали и опустили се на “Вали ранчу”. Основци су били у прилици да прођу кроз коњску ергелу и да помазе ове племените животиње, а најхрабрији су могли и да јашу.

Последњег дана гостовања Новосађани су у пратњи домаћина обишли манастир Драганац, да би након тога кренули путем Метохије и посетили Високе Дечане и Пећку патријаршију.

На растанку су гости и домаћини разменили поклоне, а организатори пута су Основној школи "Вељко Дугошевић" даровали пројектор. Договорено је да се настави сарадња која је започета у јануару када су основци из Ранилуга провели недељу дана у највећем граду Војводине.

Пројекат “Свим срцем за осмех детете” организује Удружење грађана "Нови Сад". До сада је реализован осам пута кроз посету ђака са Косова и Метохије, њиховим боравком у домовима новосадских вршњака, као и кроз узвратну посету Војвођана јужној покрајини последњих шест година. Косовске општине и места која су учествовала у пројекту су Штрпце, Липљан, Грачаница, Доња Гуштерица, Гораждевац и Ранилуг.